לוגו אתר בטעינה
דלג לתוכן
אא

הידעת?

כל מה שקשור ללחם, קמח ודגנים

מילון מונחים

בחר אות כדי לראות את המונח

עינן
עינן
לחם עינן הינו פיתוח ייחודי של מאפיות אנג'ל וד"ר ישראל דוריון. לחם עינן הוא לחם המכיל חיטה מלאה טרום נבוטה, ובשל כך עשיר בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים המסייעים לעיכול תקין ובריא.
לישה
לישה
השלב הראשון ביצירת הלחם – ערבוב החומרים ויצירת בצק הומוגני במרקם הנכון. זמן הלישה הוא הקצר ביותר בתהליך יצירת הלחם ונע בין 2-20 דקות, כתלות במוצר ובמיקסר. כל מיקסר יכול להכיל כ-260 ק"ג של בצק, ממנו יצאו בסוף התהליך כ-300 ככרות לחם.
ידני
ידני
כל חלות השבת שלנו נקלעות באופן ידני. קולעי החלות שלנו קולעים מעל 10 חלות בדקה. החלות המתוקות עשויות מ-3-4 רצועות בצק ואילו החלה המרובעת נקלעת מרצועת בצק אחת בלבד.
אפייה
אפייה
השלב השלישי והאחרון בשלושת שלבי הכנת הלחם: לישה, התפחה ואפייה. זמני האפייה משתנים בהתאם לאופי המוצר וגודלו: משתי דקות לפיתה, 8 דקות ללחמניה ועד כ- 40 דקות לכיכר לחם.
מחמצת
מחמצת
תערובת קמח ומים, המותססת בעיקר ע"י שמרים. מתסיסה זו מתקבל תוצר בעל ארומה וטעמים ייחודים המכיל את תוצרי התסיסה - בין היתר חומצות ציטרית ולקטית. לחמים המכילים מחמצת לרוב עשירים בטעמים אופייניים ומרקם ייחודי.
תו אפשרי בריא
תו אפשרי בריא
ניתן ע"י משרד הבריאות למוצרים בקטגורית הלחם, למוצרים אשר עומדים בהמלצת משרד הבריאות לתזונה בריאה יותר, וזאת על מנת לעזור ולעודד את הציבור לצרוך לחמים מזינים יותר. מקבל את התו כל לחם שעומד בשלושת הקריטריונים הבאים: 

  • לפחות 80% מהקמחים שיכיל יהיו קמחים מלאים.
  • יכיל עד 400 מ"ג נתרן ל- 100 גרם מוצר.
  • יכיל עד 250 קלוריות ל- 100 גרם מוצר.
  • למאפיית אנג'ל מגוון רחב של לחמים, לחמניות ופיתות הנושאים את תו אפשריבריא."

פחמימות
פחמימות
פחמימות הן אחד מאבות המזון הנדרשים לתפקודו התקין של הגוף ומשמשות בעיקר לאספקת אנרגיה לגוף. למרות יחסי הציבור הרעים שיצאו להם, הן מהוות את הרכיב העיקרי בתזונה, מבין אבות המזון, לפי ההמלצות התזונתיות לכלל האוכלוסייה של ארגוני הבריאות בארץ ובעולם וכדאי שיהוו בין 45%- 65% מסך הקלוריות היומיות.
נבט חיטה
נבט חיטה
נבט החיטה הוא החלק העשיר ביותר ברכיבים התזונתיים מבין שלושת חלקיו של גרעין החיטה. הוא עשיר במיוחד בויטמינים, ביניהם E ,B1 ,B2, ובמינרלים כמו ברזל, אבץ ומגנזיום.
זרעי פשתן
זרעי פשתן
בשנים האחרונות הפשתן זוכה לפופולאריות רבה בשל ערכיו התזונתיים שבראשם עומדים היותו מקור לחומצת שומן אומגה 3 ולסיבים תזונתיים .
התפחה
התפחה

התפחה הינה השלב השני ביצירת הלחם. השמרים צורכים וממירים את הסוכרים הטבעיים שבהם
לדו תחמוצת הפחמן - גז שנצבר במסת הבצק ונכלא בו ומוביל לעלייה בנפח המאפה.

בצק
בצק
בהכנת הבצק מתחיל כל תהליך יצירת הלחם. עירבוב ולישה של קמח ומים, עם תוספות ורכיבים שונים (כגון דגנים, סיבים תזונתיים, גרעינים ועוד), מאפשרים לנו לאפות מגוון מוצרים רחב באופיים ובטעמם.
דגן מלא
דגן מלא
דגן מלא הוא דגן המכיל את כל מרכיבי גרעין הדגן: נבט, אנדוספרם (בעיקר עמילן) וקליפה (סובין), לעומת דגן שאינו מלא ומכיל בעיקר את האנדוספרם. הדגן המלא מכיל את רב אבות המזון ורכיבי תזונה חיוניים אחרים כגון סיבים, נוגדי חמצון ועוד, אשר מקנים לו את תועלותיו הבריאותיות הרבות כגון:
  • הקטנת הסיכון למחלות לב
  • הקטנת הסיכון לסוכרת
  • הקטנת הסיכון למס' סוגי סרטן
  • מסייעים לאיזון הסוכר בדם
  • מסייעים לחיזוק מערכת החיסון
  • משפרים את פעילות מערכת העיכול
  • מסייעים להרזיה!

רותה
רותה

קמח חיטה מלא בהיר

קמח רותה הינו קמח מלא שצבעו בהיר (בהשוואה לקמח מלא רגיל), וממנו אנו מייצרים גם את הלחמניה המלאה הכי שווה בהפסקה. צבעה הבהיר של הלחמניה מעודד ילדים להתחיל לאכול לחמניות מקמח מלא.
שיפון
שיפון
שיפון הוא דגן הדומה בצורתו לחיטה ולשעורה וידוע ביתרונותיו הבריאותיים הרבים. השיפון עשיר בויטמינים, מינרלים, סיבים ונוגדי חמצון ובעל אינדקס גליקמי נמוך מהחיטה ולכן נחשב מתאים במיוחד לסוכרתיים.
קמח
קמח
המרכיב העיקרי בלחם, אשר נוצר מטחינה של גרעיני הדגנים (לדוג' חיטה/שיפון/כוסמין וכד'). קמח החיטה נחלק לשלושה סוגים עיקריים: קמח חיטה לבן, קמח חיטה כהה (ראה הגדרה לעיל) וקמח חיטה מלא. עפ"י התקנים בישראל, קמח חיטה מלא הינו קמח שנטחן מגרעין החיטה בשלמותו או לחילופין, הורכב מקמח חיטה לבן, סובין ונבט ביחסים זהים להרכבם המקורי שבחיטה. במאפיית אנג'ל משתמשים בקמח חיטה מלא הנטחן מגרעין החיטה בשלמותו.
צליאק
צליאק
מחלת מעיים דלקתית שבה אכילת גלוטן (חלבון אשר נמצא בחיטה, שעורה, שיפון, כוסמין ושיבולת השועל) פוגעת ברקמת המעי. המחלה נגרמת מגורמים גנטיים, סביבתיים וחיסוניים ועל החולים בה להימנע מאכילת מזונות המכילים גלוטן.
סיבים תזונתיים
סיבים תזונתיים
סיבים תזונתיים הם חומרים המצויים במזונות הצמחיים אשר רובם אינם נעכלים בגוף האדם ולהם תועלות בריאותיות רבות כגון טיפול בעצירות, הורדת רמות השומנים והסוכר בדם, הקטנת הסיכון לסוגי סרטן ועזרה לירידה במשקל.
כהה
כהה
הקמח הכהה (או בשמו המוכר קמח אחיד) נטחן בעיקר מהאנדוספרם של גרעין החיטה אך מכיל גם חלקים מהגרעין אשר סמוכים לקליפתו וצבעם כהה יותר. טחינה של חלקים הקרובים יותר לקליפת הגרעין מעשירה את הלחם בסיבים תזונתיים, ולכן קמח כהה יכיל יותר סיבים תזונתיים מקמח לבן.
טראנס
טראנס
שומן טראנס נוצר כאשר הופכים שמן צמחי נוזלי לשומן מוצק ויוצרים שינוי במבנה הכימי שלו. שומן זה נמצא מזיק מאוד לבריאות וקשור למחלות לב כליליות. הלחמים של מאפיית אנג'ל אינם מכילים שומן טראנס.
חיטה טרום נבוטה
חיטה טרום נבוטה
חיטה טרום נבוטה היא למעשה גרעין חיטה השלם אשר הגיע לשלב אחד לפני ההנבטה. בשלב זה גרעין החיטה נמצא בשיא אונו התזונתי ועולה בו זמינות הויטמינים, המינרלים והסיבים שמקנים לו יתרונות תזונתיים.
ויטמינים
ויטמינים
ויטמינים הם חומרים החיוניים לתפקודו התקין של הגוף בכמויות מזעריות. שמם נגזר מהמילה "ויטה" = חיים.
גלוטן
גלוטן
שם כולל לקבוצת חלבוני החיטה. שניים מתוכם (גליאדין וגלוטנין) מייצרים מבנה של "רשת גלוטנית" האחראית על כליאת הגז הנוצר בתסיסת השמרים, ותורמים להעלאת נפח המאפה.

מאמרים

מידע מקצועי

© כל הזכויות שמורות "מאפיות אנג'ל" בע''מ, 2008