לוגו אתר בטעינה

הידעת

האם יש הבדל בריאותי בין לחם לבן לפיתה?

היום אנחנו רוצים לדבר על אחד המאכלים הכי ישראלים שיש. היא הולכת נהדר עם חומוס או עם טחינה ופלאפל. היא משתלבת נפלא עם שוקולד למריחה ובעצם עם עוד אין ספור ממרחים ומילויים. אז הפעם אנו הולכים לתת את הכבוד לפיתה ויש לנו לא מעט דברים לספר עליה. בין היתר, נבדוק האם יש הבדל בריאותי בין לחם לבן לבינה וגם אילו טרנדים בריאותיים משתלבים איתה.

היתרון המפתיע, של המאפה העגול

למרות הצורות השונות כל כך שלהם, יש קווים מקבילים לא מעטים בין לחם לבן לבין פיתה רגילה. לדוגמא, שניהם מכילים קמח לבן שהוא בעצם הבסיס למרבית סוגי המאפה שנמכרים במאפיות ובבתי המאפה בארץ. אבל האם ידעתם כי פיתה ממוצעת מכילה יותר סיבים תזונתיים? האמת היא שגם אם לא ידעתם, ככל הנראה הרגשתם את העובדה הזאת בפעם האחרונה שאכלתם פיתה טעימה. והעובדה היא שמאפה העגול עם הכיס בתוכו מכיל לא מעט סיבים תזונתיים ולכן אנו מרגישים שבעים מאוד לאחר האכילה. במיוחד זה מודגש בפיתות שמכילות תוספת קמח מלא, ואז תמצאו בפנים יותר סיבים תזונתיים. מתקבל אפקט שמעודד תחושת שובע ומאפשר להימנע מאכילת יתר. לא פחות חשוב, הסיבים התזונתיים מסייעים לתהליך העיכול.

יש פיתות בריאות יותר

מבחינה בריאותית לא קיים הבדל דרמטי בין הלחם הלבן לבין ידידתנו העגולה. אבל כפי שיש לחמניות רגילות מקמח לבן לצד לחמניות כוסמין, גם פיתות עברו בשנים האחרונות שדרוג. יותר נכון לומר שהן עברו תהליך של יותר גיוון. בתצורה היותר מלאה שלהן, על בסיס קמח מלא או על בסיס קמח כוסמין, מתקבל מאפה בעל הרבה ערכים תזונתיים משופרים. כך, לצד יותר סיבים מקבלים גם יותר מינרלים ותוספת ויטמינים.

איך אפשר לראות את הבריאות

את הויטמינים או את הסיבים התזונתיים אי אפשר לראות בעיניים. אלה מרכיבים שניתן לזהות במעבדה. ובכל זאת, כפי שיש דרכים לזהות מתי ניצב לפנינו לחם מקמח כוסמין כך על פי רוב אפשר לזהות גם את המאפה העגול הפופולרי, בצורה הבריאה יותר. זה ניכר בצורה ברורה בצבע של המאפה. התצורה הבריאה היא גם בדרך כלל כהה יותר. אבל בהקשר זה צריך לדעת שלא הצבע עצמו הוא שמביא בריאות. הרי ישנם כל מיני רכיבים אשר משפיעים על הצבע הטבעי של הקמח, ויכולים להפוך קמח לבן לכהה. הפתרון הוא לא להסתפק במה שרואים בעיניים. כדאי להעיף מבט ברשימת המרכיבים התזונתיים וכך ליהנות מיותר בריאות בכל ביס וביס.

פיתות מאז ולתמיד

אפשר לומר הרבה מאוד דברים לגבי לחם כוסמין קלוריות ולגבי הקלוריות בכל סוג אחר של מאפה, אבל יש עוד כמה דברים מעניינים לא פחות. הידעתם כי פיתות מלוות את המין האנושי לכל הפחות כמה אלפי שנים? יש הסבורים כי המצות המקוריות שליוו את בני ישראל בצאתם ממצריים היו למעשה סוג של בצק שטוח בסגנון שמכינים מעל גבי טאבון מסורתי. ומה שעוד כדאי לדעת זה שכיום אפשר למצוא פיתות בכל מיני ווריאציות מעניינות או טעימות יותר. כך למשל אפשר למצוא את הסוג שמכיל כמה סוגי דגנים או את הסוג שמאופיין בגודל "מיני" שמאפשר ליהנות מהטעם אבל עם פחות קלוריות בפיתה, שזה יופי של רעיון. לסיכום, המאפה העגול שכולנו אוהבים מתאים לארוחה או לנשנוש, עם ביצה, סלט, סטייק או ממרח טעים. וכמו במקרה של לחמי בריאות, כדאי לשלב מפעם לפעם את הגרסה הכהה, המלאה והבריאה.

האם יש הבדל בריאותי בין לחם לבן לפיתה?