לוגו אתר בטעינה

הידעת

כל מה שרציתם לדעת על לחם מקמח מלא

מדפי המאפיות הנבחרות מגוונים מאי פעם. אבל אם נשאל את טובי הדיאטנים והרופאים, נגלה כי רובם ככולם ממליצים לשלב בתזונה כמה שיותר לחם מקמח מלא. בהשוואה ללחמים רגלים, מדובר על לחם עשיר יותר מבחינה תזונתית, בריא יותר וגם משביע יותר.

 ההבדל בין לחם רגיל ללחם מלא

זה נכון שלא כל הלחמים מקמח מלא נראים אותו דבר או מכילים אותם מרכיבים, אבל הבסיס העקרוני דומה. לחם כוסמין מלאאו לחמי שיפון מלאים, עשויים מדגנים שלא עברו עיבוד או זיקוק. זאת אומרת שגרעיני החיטה או הדגן מגיעים אל הלחם בצורתם הטהורה יותר. גרעיני חיטה מלאים מכילים את נבט החיטה ואת הסובין. באופן זה, הגוף מקבל את מירב החומרים המזינים. לעומת זאת, לחם לבן (או שחור) מהסוג הרגיל, הרבה יותר דלים בחומרים מזינים. ואמנם נכון שכל לחם מבוסס על פחמימות, אולם קמח מלא עשוי מפחמימות מורכבות.

היתרון של פחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים

מאוד מומלץ לגוון מפעם לפעם את סוגי הלחם שאתם מכניסים הביתה. אם טרם ניסיתם, למשל, נסו לחם מחמצת או כזה שעשוי מקמח שיפון. אבל היתרון של קמחים מלאים בכלל, מבוסס בין היתר על תכולה גבוהה של פחמימות מורכבות וסיבים תזונתיים. לשני הגורמים הללו יש השפעה על תהליך העיכול, על תחושת השובע וגם על מניעת עייפות לאחר האכילה.

פחמימה מורכבת מתפרקת בגוף לסוכרים הרבה לאט ובנחת. זה משפיע לטובה על ההרגשה הכללית ומונע צניחת סוכר. זה מקטין סיכון לסוכרת וגם עוזר לשמור על תחושת שובע ממושכת. תכולת סיבים גבוהה מחוללת נפלאות בתהליך העיכול. כמו כן זה מסייע לשמור על הגזרה ולמנוע השמנה. אגב, לחמי המחמצת שאותם הזכרנו, מעניקים לגוף חיידקים ידידותיים. הם שומרים על המעי מפני בקטריות ומייעלים את פעולת מערכת החיסון האנושית.

מקור טוב לחלבון

לעומת לחמים פשוטים, הסוגים המלאים כגון לחם מקמח כוסמין, מהווים מקור נהדר לחלבון בריא. בל נבלבל בין חלבונים לבין שומן וכולסטרול. החלבונים הם מרכיב חיוני בתזונה, ומומלץ לשלב כ-20 – 30 אחוז מהקלוריות היומיות בצריכת חלבון. כל פרוסה מספקת יותר חלבון ממקור צמחי, שמתעכל היטב בגוף ומהווה חומר בניין לרקמות השונות וכן לשרירים. פרוסה ממוצעת של לחמים מקמח מלא מכילה 4 – 5 גרם חלבון וזה בהחלט בריא ונחוץ.

המינרלים של הלחם שבריא לנו

אנו לא קובעים שלחם הוא תחליף לפירות ולירקות, אבל הסוג המלא מכיל יותר ויטמינים ומינרלים, לעומת לחם שיפון רגיל (לא מלא). בין היתר, מדובר במקור לברזל, תיאמין, חומצה פולית. אגב, צריכת לחם מקמח מלא נמצא כמחזקת את בריאות הלב וכלי הדם. מחקרים מגלים כי אנשים שמקפידים על לחמים בריאים יותר, סובלים פחות מהתקפי לב, פחות משבץ מוחי וגם עמידים יותר להתפתחות סוכרת. כל זאת מכיוון שלא כל הפחמימות זהות ועדיף לצרוך אותן, ממקור מלא. ועוד עובדות נוספות שבריא להכיר:

·      אין שום מניעה לוותר על לחם מחיטה רגילה ולעבור ללחם מלא בלבד, בכל יום.

·      לא כל הלחמים המלאים מכילים 100 אחוז קמח מלא.

·      העדיפו את הלחם שלכם ממקור אמין וכזה שמכיל כמה שיותר קמח מלא.

·      חלק מהלחמים מועשרים בתוספי תזונה טבעיים מה שמעלה את הערך התזונתי.

·      השתדלו לאכול את הלחם בלעיסות איטיות ובנחת. אכילה נינוחה מסייע לעיכול ועוזרת לגוף להפיק את הרכיבים התזונתיים מבלי לסבול מגזים.

·      לחולי סוכרת, חפשו את התווית של אי"ל, אגודה ישראלית לסוכרת. ככלל, הלחם המלא במיטבו יכיל פחות תוספי סוכר.

כל מה שרציתם לדעת על לחם מקמח מלא