לוגו אתר בטעינה

הידעת

סוגים שונים של לחמים בריאותיים

תזונה בריאה היא משהו שכולם צריכים לתת עליו את הדעת. משחר ההיסטוריה שימשו לחמים בתור מרכיב בסיסי ויסודי בתזונת האדם. מעניין לציין כי בתחילה לא היה מקובל כמעט בכלל השימוש בקמחים רגילים (כלומר קמח לבן). רק בתקופות מאוחרות יותר תפסו הלחמים הלבנים את מרכז הבמה. אבל כיום חוזרת מגמת הבריאות לתפוס מקום מרכזי. אנשים כבר מבינים את התועלת שיש במאפים המבוססים על סוגי קמח בריאים יותר, מזינים יותר ולפעמים אפילו טעימים יותר. הצטרפו אלינו וגלו איך תוכלו לשלב לחם בתזונה בריאה יותר ואילו סוגים מזינים כדאי להכיר.

לחמי בריאות שכדאי להכניס הביתה

הכלל הכי בסיסי שצריך להכיר לגבי קמח ובריאות, זה שהסוג הכהה יותר לרוב בריא יותר. אם עד עכשיו הסתפקתם בכריך של לחם לבן או שזה מה שנתתם לילדים לבית הספר, נסו לשלב מהסוגים השונים והבריאים. למשל:

1.     זיכרו כי לחם מקמח מלא מביא ערכים תזונתיים מועדפים. בהמשך נסביר על כך יותר.

2.     תוכלו לנסות לחם כוסמין שנחשב לפופולרי מאוד בקרב שוחרי הבריאות. זהו לחם שעשוי מחיטה בריאה במיוחד ושומר על ערכים תזונתיים גבוהים.

3.     לצד לחמי השמרים, כדאי לנסות מפעם לפעם לחם מחמצת שתופח ללא שמרים. טעמו חמצמץ מעט ורבים מרגישים שהוא מתעכל בקלות ולא גורם להרגשת מלאות.

לחמי בריאות עם יותר ערכים מזינים

קמח מלא מביא עימו שורה של יתרונות בריאותיים לעומת הקמח הלבן רגיל. זה נכון לכל הסוגים, לרבות מחמצת, כוסמין, שיפון, מגוון דגנים וכן הלאה. אז ככה, ראשית מדובר על גרעיני חיטה או דגן שנטחנים בשלימותם. הם כוללים את הסובין ואיתו גם יותר מינרלים וויטמינים. זה אמנם לא תחליף לירקות ופירות, אבל זה בהחלט מקור חשוב נוסף לערכים תזונתיים. כמו כן, הסוג המלא מכיל אפילו יותר חלבונים וגם המון סיבים תזונתיים.

הסיבים התזונתיים שבלחם משפרים את תהליך העיכול. מחקרים מראים שסיבים כאלה נותנים תחושה של שובע לאורך זמן. משמעות הדבר שיש עכשיו לחמים שמאפשרים לנו להרגיש שבעים לאחר אכילה מאוזנת. זו דרך טבעית וקלה לשמור על המשקל ואף להפחית במשקל למי שמעוניין בכך. מחקרים רבים גילו כי צריכת סיבים מפחיתה את הסיכוי למחלות מעי, כך שזה שיקול נוסף שאפשר להביא בחשבון. ובנוסף, לחמי בריאות לא מקפיצים את רמת הסוכר בדם בצורה מהירה. האינדקס הגליקמי הנמוך תורם לתחושה נעימה ומאוזנת, ללא העייפות המוכרת שמגיעה לאחר צריכת פחמימות רגילות.

כך תהפכו את לחמי הבריאות לעוד יותר בריאים

אחרי שהכרנו כמה מלחמי הבריאות הפופולריים, שימו לב שלא רק הלחם עצמו נלקח בחשבון בתזונה בריאה. תזונה בריאה באמת מתבססת על איזון ושילוב. לדוגמא, הקפידו להשתמש בממרחים או תוספות, על בסיס חלבונים מוצלחים. לדוגמא פרוסה או כריך בשילוב אבוקדו, טחינה, חומוס, עוף או טונה, יתאימו בתוך מנה מאוזנת. ניתן להשיג כיום ממרחי אגוזים או שקדים שגם הם מהווים בחירה טובה מאוד. מפעם לפעם, כריך עם שוקולד או ריבה זה בסדר, אבל לא כדאי להגזים בכך. ממרחים מסוג זה יכולים להיות פינוק או סוג של ממתק ולא בסיס לתזונה טובה לאורך זמן. כריך עם חביתה למשל, או פסטרמה בשילוב ירקות קלויים או מבושלים, מצוין לארוחה קלה למבוגרים וכן לילדים. לסיום, דגש חשוב – רוב לחמי הבריאות מכילים גלוטן. יחד עם זאת חלק מהמלאים מכילים כמות יותר קטנה מהרגיל. לסובלים מצליאק או אי סבילות קשה לגלוטן זקוקים ללחמים מיוחדים, הנקיים מגלוטן.

סוגים שונים של לחמים בריאותיים