Page 4 - פרוסות מידע
P. 4

‫הקדמה‬

        ‫הפחמימות והדגנים בכללם היו ונשארו הרכיב העיקרי בתזונה מבין אבות המזון לפי ההמלצות התזונתיות לכלל‬
 ‫האוכלוסייה של כל ארגוני הבריאות בארץ ובעולם‪ .‬ליחסי הציבור הרעים‪ ,‬שיצאו לפחמימות בכלל וללחם בפרט בקרב‬

              ‫הקהל הרחב‪ ,‬ולעובדה‪ ,‬שדיאטה דלת פחמימות מועילה לטיפול במחלות שונות‪ ,‬לא ניתן ביטוי בהמלצות‪.‬‬

 ‫מבין הדגנים‪ ,‬יש חשיבות להעשרת התפריט בדגנים מלאים‪ .‬כשמדברים על לחם‪ ,‬הכוונה היא ל'לחם מלא' בזכות היותו‬
                                          ‫מקור עשיר ברכיבי תזונה‪ :‬סיבים (ממקור טבעי)‪ ,‬חלבונים‪ ,‬ויטמינים ומינרלים‪.‬‬

      ‫תוצאות של מחקרי אוכלוסייה באירופה מצביעות באופן עקבי כי הצריכה הממוצעת של דגנים מלאים היא נמוכה‬
                                                                                        ‫בהרבה מהרמות המומלצות (‪.)1‬‬

   ‫יחד עם זאת‪ ,‬במחקר עוקבה‪ ,‬שנערך בבריטניה על כ‪ 1000 -‬משתתפים בסקר לאומי גדול‪ ,‬ובו נבדקו שינויים במגמות‬
 ‫צריכת מזון במשך יותר מ‪ 30 -‬השנים האחרונות‪ ,‬נמצא שהאוכלוסייה בבריטניה משנה את הרגלי התזונה שלה לתזונה‬

         ‫בריאה‪ .‬אחד השינויים הבריאים שנצפו היה מעבר מצריכת לחם לבן לצריכת לחם מקמח מלא ולחם כפרי (‪.)2‬‬

‫נתונים עדכניים יותר ממחקר שוק‪ ,‬שנאספו ע"י מועצת הדגנים המלאים (‪ ,)WGC‬מצביעים על עלייה משמעותית בעשור‬
     ‫האחרון (‪ )2000-2010‬של השקות מוצרים מדגנים מלאים‪ ,‬ומספר ההשקות בשנה עלה מ‪ 300 -‬ליותר מ‪.)3( 3,000 -‬‬

  ‫בארץ‪ ,‬באפריל ‪ ,2013‬נערך סקר במדגם ארצי מייצג‪ ,‬בנושא מודעות הציבור לתועלות של לחמי בריאות ונמצא ש‪99% -‬‬
                                 ‫מהציבור צורכים לחם‪ 85% ,‬צורכים לחם בכל יום‪ ,‬ובממוצע אוכלים כ‪ 3 -‬פר' לחם ביום‪.‬‬

      ‫עוד נמצא‪ ,‬שהציבור בארץ מודע לסוגי הלחמים שהוא נוהג לאכול‪ ,‬ורבים אוכלים לחמים שמוגדרים לחמי בריאות‪:‬‬
                             ‫‪ 72%‬אוכלים לחמי בריאות‪ ,‬מתוכם ‪ 43%‬אוכלים לחם בריאות כלחם עיקרי מסיבה בריאותית‪.‬‬

                         ‫‪ 66%‬אוכלים לחם כהה‪/‬שחור‪/‬אחיד‪ ,‬מתוכם ‪ 30%‬אוכלים לחם זה כלחם עיקרי בגלל מחירו הזול‪.‬‬
                                        ‫‪ 34%‬אוכלים לחם לבן‪ ,‬מתוכם ‪ 14%‬אוכלים לחם זה כלחם עיקרי בגלל הטעם (‪.)4‬‬

          ‫הלחם הוא מוצר בסיסי וחשוב בתזונה‪ ,‬והוא נצרך לסוגיו כמעט בכל בית ובית בישראל‪ .‬אף ששיעורים גבוהים‬
 ‫מהאוכלוסייה אוכלים לחמים המוגדרים כלחמי בריאות‪ ,‬מגמת צריכת הדגנים המלאים בכלל והלחם המלא בפרט עדיין‬

    ‫בראשית צמיחתה‪ .‬רוב האוכלוסייה אינה מעדיפה את צריכת הדגנים המלאים‪ ,‬ואלו שכן צורכים דגנים מלאים אינם‬
                                                               ‫יודעים תמיד איך להשתמש בהם בבישול או באפייה וכו'‪.‬‬

  ‫ובתעשייה‪ -‬ליתרון הבריאותי של הקמח המלא מתלווים אתגרים טכנולוגיים להשגת הטעמים והמרקמים שהצרכן רגיל‬
   ‫אליהם‪" .‬הדגנים הלבנים"‪ ,‬שהוסרו מהם הסובין והנבט‪ ,‬מעניקים לגרגרים מרקם וטעם מעודנים יותר‪ ,‬ולכן הם נפוצים‬
    ‫יותר במזונות מוכנים‪ .‬זאת גם הסיבה שילדים מעדיפים את טעמם המעודן יותר של הדגנים הלבנים‪ ,‬ואין הם רגילים‬

                                                                        ‫לטעמם ה"מלא" והגס מעט של הדגנים המלאים‪.‬‬

  ‫משרד הבריאות פרסם ב‪ 2012 -‬נייר מידע ובו צוינו היתרונות התזונתיים של הלחם מקמח מלא‪ .‬ומאחר שללחם המלא‬
 ‫יתרונות בריאותיים משמעותיים על סוגי המאפה מקמח לבן מנופה‪ ,‬יש לצפות ששינוי דפוסי הצריכה של הלחם המלא‬

                                                                         ‫ישפיע על בריאות הציבור באופן משמעותי (‪.)5‬‬

  ‫כדי לעודד אורח חיים פעיל ובריא השיק משרד הבריאות את תכנית "אפשריבריא"‪ .‬הקטגוריה הראשונה שקיבלה את‬
‫התו היא קטגוריית הלחם‪ ,‬וזאת כדי לעודד צריכה של מוצרים מדגנים מלאים ולהקל על הצרכן לבחור את הלחם הבריא‬

                                                                                         ‫מבין מגוון הלחמים שעל המדף‪.‬‬

                                                              ‫‪3‬‬
   1   2   3   4   5   6   7   8   9