Page 4 - פרוסות מידע
P. 4
הקדמה
הפחמימות והדגנים בכללם היו ונשארו הרכיב העיקרי בתזונה מבין אבות המזון לפי ההמלצות התזונתיות לכלל
האוכלוסייה של כל ארגוני הבריאות בארץ ובעולם .ליחסי הציבור הרעים ,שיצאו לפחמימות בכלל וללחם בפרט בקרב
הקהל הרחב ,ולעובדה ,שדיאטה דלת פחמימות מועילה לטיפול במחלות שונות ,לא ניתן ביטוי בהמלצות.
מבין הדגנים ,יש חשיבות להעשרת התפריט בדגנים מלאים .כשמדברים על לחם ,הכוונה היא ל'לחם מלא' בזכות היותו
מקור עשיר ברכיבי תזונה :סיבים (ממקור טבעי) ,חלבונים ,ויטמינים ומינרלים.
תוצאות של מחקרי אוכלוסייה באירופה מצביעות באופן עקבי כי הצריכה הממוצעת של דגנים מלאים היא נמוכה
בהרבה מהרמות המומלצות (.)1
יחד עם זאת ,במחקר עוקבה ,שנערך בבריטניה על כ 1000 -משתתפים בסקר לאומי גדול ,ובו נבדקו שינויים במגמות
צריכת מזון במשך יותר מ 30 -השנים האחרונות ,נמצא שהאוכלוסייה בבריטניה משנה את הרגלי התזונה שלה לתזונה
בריאה .אחד השינויים הבריאים שנצפו היה מעבר מצריכת לחם לבן לצריכת לחם מקמח מלא ולחם כפרי (.)2
נתונים עדכניים יותר ממחקר שוק ,שנאספו ע"י מועצת הדגנים המלאים ( ,)WGCמצביעים על עלייה משמעותית בעשור
האחרון ( )2000-2010של השקות מוצרים מדגנים מלאים ,ומספר ההשקות בשנה עלה מ 300 -ליותר מ.)3( 3,000 -
בארץ ,באפריל ,2013נערך סקר במדגם ארצי מייצג ,בנושא מודעות הציבור לתועלות של לחמי בריאות ונמצא ש99% -
מהציבור צורכים לחם 85% ,צורכים לחם בכל יום ,ובממוצע אוכלים כ 3 -פר' לחם ביום.
עוד נמצא ,שהציבור בארץ מודע לסוגי הלחמים שהוא נוהג לאכול ,ורבים אוכלים לחמים שמוגדרים לחמי בריאות:
72%אוכלים לחמי בריאות ,מתוכם 43%אוכלים לחם בריאות כלחם עיקרי מסיבה בריאותית.
66%אוכלים לחם כהה/שחור/אחיד ,מתוכם 30%אוכלים לחם זה כלחם עיקרי בגלל מחירו הזול.
34%אוכלים לחם לבן ,מתוכם 14%אוכלים לחם זה כלחם עיקרי בגלל הטעם (.)4
הלחם הוא מוצר בסיסי וחשוב בתזונה ,והוא נצרך לסוגיו כמעט בכל בית ובית בישראל .אף ששיעורים גבוהים
מהאוכלוסייה אוכלים לחמים המוגדרים כלחמי בריאות ,מגמת צריכת הדגנים המלאים בכלל והלחם המלא בפרט עדיין
בראשית צמיחתה .רוב האוכלוסייה אינה מעדיפה את צריכת הדגנים המלאים ,ואלו שכן צורכים דגנים מלאים אינם
יודעים תמיד איך להשתמש בהם בבישול או באפייה וכו'.
ובתעשייה -ליתרון הבריאותי של הקמח המלא מתלווים אתגרים טכנולוגיים להשגת הטעמים והמרקמים שהצרכן רגיל
אליהם" .הדגנים הלבנים" ,שהוסרו מהם הסובין והנבט ,מעניקים לגרגרים מרקם וטעם מעודנים יותר ,ולכן הם נפוצים
יותר במזונות מוכנים .זאת גם הסיבה שילדים מעדיפים את טעמם המעודן יותר של הדגנים הלבנים ,ואין הם רגילים
לטעמם ה"מלא" והגס מעט של הדגנים המלאים.
משרד הבריאות פרסם ב 2012 -נייר מידע ובו צוינו היתרונות התזונתיים של הלחם מקמח מלא .ומאחר שללחם המלא
יתרונות בריאותיים משמעותיים על סוגי המאפה מקמח לבן מנופה ,יש לצפות ששינוי דפוסי הצריכה של הלחם המלא
ישפיע על בריאות הציבור באופן משמעותי (.)5
כדי לעודד אורח חיים פעיל ובריא השיק משרד הבריאות את תכנית "אפשריבריא" .הקטגוריה הראשונה שקיבלה את
התו היא קטגוריית הלחם ,וזאת כדי לעודד צריכה של מוצרים מדגנים מלאים ולהקל על הצרכן לבחור את הלחם הבריא
מבין מגוון הלחמים שעל המדף.
3