Page 8 - פרוסות מידע
P. 8
פחמימות ודגנים מלאים
ההמלצות לצריכת פחמימות ודגנים מלאים
מבין אבות המזון ,הפחמימות הן הרכיב העיקרי בתזונה ,לפי ההמלצות התזונתיות לכלל האוכלוסייה של ארגוני
הבריאות בארץ ובעולם.
הצריכה היומית של פחמימות ,על פי ההמלצות ה (Dietary Reference Intakes) DRI's -לשנת ,2005עומדת על
65%-45%מסך הקלוריות היומיות .נוסף על המלצות אלה ,מינימום הצריכה במרבית שלבי החיים (מלבד הנקה
והיריון) עומד על מינימום של 130גרם ליום כדי לשמור על פעילות תקינה של מערכת העצבים (.)1
פירמידת המזון הישראלית החדשה ,שעודכנה בשנת ,2008מציגה את קבוצת הפחמימות בבסיסה ,כקבוצת המזון,
שממנה הצריכה היומית תהיה הגבוהה מבין שאר קבוצות המזון ( .)2התאמת כמות הפחמימות באופן פרטני ,יכולה
להתקיים לאחר הערכה של הצריכה הקלורית היומית המומלצת.
משרד החקלאות האמריקאי ה USDA -הציג בשנת 2011את ההנחיות הגרפיות בצורת צלחת ( )MyPlateעם המלצה
על צריכה של דגנים מלאים ,שיהוו מחצית מצריכת הדגנים הכוללת ביום .ההנחיות מתייחסות לערך ממוצע של
6מנות דגנים ביום ,שמתוכן על אדם ממוצע לצרוך 3מנות דגנים מלאים .נתונים אלו מתייחסים לאנשים הפעילים
גופנית פחות מ 30 -דקות ביום ,ואנשים הפעילים יותר מזה יכולים ,בהתחשב בגיל ,במין ובצריכה הקלורית היומית,
לצרוך כמות גדולה יותר (.)3
על פי ההנחיות התזונתיות האמריקאיות ( )U.S. Dietary Guidelinesיש לצרוך לפחות 3מנות של דגנים מלאים ביום,
כדי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות כרוניות ולסייע בשמירה על משקל תקין (.)4
ילדים קטנים צריכים להעלות באופן הדרגתי את הצריכה עד שיגיעו לפחות לערך זה.
7