Page 11 - פרוסות מידע
P. 11

‫פחמימות ודגנים מלאים‬

      ‫גם בארץ‪ ,‬החיטה היא הדגן השכיח ביותר לשימוש באפייה‪ ,‬והיא נצרכת על ידי כלל האוכלוסייה‪ ,‬פרט למי שרגיש‬
       ‫לגלוטן (‪ .)9‬היא מהווה גם מרכיב עיקרי במזונות רבים אחרים ובמשקאות אלכוהוליים (‪ .)10‬החיטה‪ ,‬על כל חלקי‬
            ‫הגרעין‪ ,‬מכילה כ‪ 3% -‬נבט‪ 15% ,‬קליפה וכ‪ 82% -‬אנדוספרם‪ .‬שלושת החלקים האלו יחדיו מספקים לחיטה את‬

     ‫יתרונותיה הבריאותיים‪ ,‬ומכילים סיבים מסיסים ולא מסיסים‪ ,‬ויטמינים ממשפחת ה‪ ,B-‬ויטמין ‪ ,E‬מינרלים‪ ,‬תרכובות‬
                                                                                         ‫פנוליות‪ ,‬נוגדי חמצון ושומנים (‪.)6‬‬

                                                                                                                   ‫הכוסמין‬

            ‫דגן קדום‪ ,‬שהיה בשימוש נפוץ עד המעבר לחיטה‪ .‬הכוסמין אינו מקושר לכוסמת שאינה ממשפחת הדגניים‪.‬‬
      ‫לכוסמין הרכב חלבונים שונה מלחלבוני החיטה‪ ,‬והוא נחשב קל יותר לעיכול‪ .‬אחוז הפחמימות בכוסמין הוא ‪57.9%‬‬
   ‫(‪ 9.2%‬סיבים)‪ 17% ,‬חלבון ו ‪ 3%‬שומן‪ ,‬בשילוב עם ויטמינים ומינרלים‪ .‬הכוסמין מהווה מקור טוב לסידן‪ ,‬מגנזיום‪ ,‬סלניום‪,‬‬

        ‫אבץ‪ ,‬ברזל ומנגן‪ .‬הוא גם מכיל ויטמין ‪ ,E‬ויטמינים ממשפחת ה‪ ,B-‬בייחוד ניאצין (‪ .)11‬הכוסמין מכיל גלוטן (‪.)12‬‬

                                                                                                                  ‫השעורה‬

           ‫דגן עתיק יומין‪ ,‬העשיר ביותר בסיבים תזונתיים בהשוואה לשאר הדגנים‪ .‬השעורה מכילה כ‪ 17% -‬אחוז סיבים‬
        ‫תזונתיים (לשם השוואה‪ ,‬אורז חום מכיל ‪ 3.5%‬סיבים‪ ,‬תירס מכיל ‪ ,7%‬שיבולת שועל ‪ ,10%‬חיטה ‪ ,)12%‬הסיבה לכך‬
    ‫היא‪ ,‬כנראה‪ ,‬בזכות פיזור הסיבים השונה שלה שנמצאים בכל חלקי הגרעין‪ ,‬בניגוד לרוב הדגנים האחרים‪ ,‬שהסיבים‬

                    ‫מרוכזים בהם בעיקר בקליפתם‪ .‬נוסף על כך‪ ,‬השעורה מכילה אחוז גבוה של חלבון ושל נוגדי חמצון‪.‬‬

      ‫קיימים שני סוגים של שעורה‪ ,‬שנבדלים ביניהם בכמויות החלבון והסוכר‪ .‬אחד הסוגים מתאים להתססה‪ ,‬ולכן הוא‬
        ‫משמש חומר גלם עיקרי בתעשיית הוויסקי והבירה‪ .‬השעורה דומה לחיטה‪ ,‬אך בשונה ממנה‪ ,‬היא אינה משמשת‬
                                 ‫לאפייה‪ .‬נוסף על כך‪ ,‬גרעיני השעורה נאכלים כגריסי פנינה‪ .‬השעורה מכילה גלוטן (‪.)13‬‬

                                                                                                                    ‫השיפון‬

        ‫שיפון ידוע ביתרונותיו הבריאותיים הרבים‪ .‬דגן זה דומה בצורתו לחיטה ולשעורה‪ .‬השיפון עשיר בסיבים‪ ,‬בנוגדי‬
          ‫חמצון ובעל אינדקס גליקמי נמוך מהחיטה‪ ,‬ולכן נחשב כמתאים במיוחד לסוכרתיים‪ .‬נוסף על כך‪ ,‬השיפון מכיל‬

              ‫מינרלים‪ ,‬כגון מנגן‪ ,‬סלניום‪ ,‬זרחן ומגנזיום‪ .‬מאחר שטעמו של השיפון מר‪ ,‬נהוג לערבב אותו עם חיטה (‪.)14‬‬
           ‫מאפים מהשיפון מתאפיינים באחזקה גדולה של מים ונפח מאפה נמוך‪ ,‬מה שמקנה להם דחיסות גדולה יותר‪.‬‬

   ‫במחקר‪ ,‬שפורסם ב‪ 2014 -‬ובחן את השפעת הלחם מקמח שיפון בארוחת הבוקר על תיאבון ועל הצריכה הקלורית‪ ,‬נמצא‬
       ‫כי אכילת לחם שיפון מפחיתה את הרעב‪ ,‬בדיווח עצמי‪ ,‬ומובילה לצריכה קלורית נמוכה יותר בארוחת הצהריים (‪.)12‬‬

    ‫במחקר‪ ,‬שנערך בקרב ‪ 12‬גברים‪ ,‬נבדקה השפעת הלחם מגרעיני שיפון מלאים ומגרעיני שיפון מבושלים על הפחתת‬
     ‫תחושת רעב‪ ,‬בהשוואה ללחם לבן‪ .‬נמצא שצריכת האנרגיה בארוחה הבאה פחתה ב‪ 11% -‬אחרי הארוחה עם הלחם‬

        ‫מגרעיני שיפון מלאים וב‪ 7%-‬אחרי הארוחה עם גרעיני השיפון המבושלים‪ ,‬לעומת הארוחה עם הלחם הלבן (‪.)15‬‬

     ‫במאמר סקירה נוסף‪ ,‬שבחן את ההשפעה של סיבים שונים על התיאבון‪ ,‬נמצא כי שיפון מלא וסיבי השיפון‪ ,‬בשונה‬
        ‫מסיבים רבים אחרים מדגנים‪ ,‬מקטניות מפירות ומירקות‪ ,‬משפיעים על הפחתת התיאבון ועשויים לסייע במניעת‬
                                                                                                             ‫ההשמנה (‪.)16‬‬

‫‪10‬‬
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16