Page 10 - פרוסות מידע
P. 10

‫פחמימות ודגנים מלאים‬

                                                                                  ‫מהם ומיהם הדגנים‬

   ‫הדגנים הם צמחים מתורבתים ממשפחת הדגניים‪ ,‬שלהם הרכב גרעין דומה שמכיל ‪ 3‬חלקים עיקריים‪ :‬נבט‪ ,‬סובין‬
                                           ‫ואנדוספרם‪ ,‬שאפשר להפרידם במהלך תהליך הטחינה‪ ,‬ושוני ניכר בחלבון‪.‬‬

                                                                                ‫מבנה גרעין הדגן (‪:)7‬‬

      ‫הנבט ‪ -‬מכיל חומצות שומן רב בלתי רוויות וויטמינים‪ ,‬בעיקר מקבוצה ‪ B‬ובנוסף גם ‪ K‬ו‪ ,E -‬מינרלים ואנזימים‪.‬‬
      ‫הסובין ‪ -‬קליפת הגרעין מורכבת ברובה מסיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים‪ ,‬מכילה ויטמינים מקבוצת ‪B‬‬
      ‫(בכמות הגדולה פי עשרה מאשר באנדוספרם)‪ ,‬תרכובות פנוליות‪ ,‬חומצה פיטית‪ ,‬נוגדי חמצון ומינרלים שונים‪.‬‬

                                ‫האנדוספרם ‪ -‬מכיל עמילנים‪ ,‬חלבונים‪ ,‬שומנים‪ ,‬ויטמינים ומינרלים (חומרי תשמורת)‪.‬‬
 ‫במקומות שונים בעולם מכלילים גרעינים שונים בקבוצת הדגנים‪ .‬בהסתכלות כללית‪ ,‬אפשר לומר שקבוצת הדגנים‬
‫כוללת את החיטה‪ ,‬השעורה‪ ,‬שיבולת שועל‪ ,‬שיפון‪ ,‬אורז‪ ,‬תירס‪ ,‬כוסמין‪ ,‬דוחן ודורה‪ ,‬כאשר חמשת הדגנים הראשונים‬

                                                                                      ‫הם השכיחים יותר בצריכה (‪.)5,6‬‬
    ‫אנשים רבים קוראים בטעות "דגנים" גם למזונות‪ ,‬כגון קינואה‪ ,‬צ'יה‪ ,‬אמרנט‪ ,‬פשתן‪ ,‬כוסמת‪ ,‬ואפילו לאורז בר או‬
    ‫לקטניות‪ .‬הבלבול נוצר בשל הדמיון בפרופילים התזונתיים שלהם‪ ,‬באופן ההכנה ובשימושים הדומים‪ ,‬אך אין הם‬

                                 ‫נכללים במשפחה הבוטנית הנקראת "דגנים"‪ ,‬והם נקראים בספרות "פסאודו‪ -‬דגנים"‪.‬‬

                                                                                ‫סוגי הדגנים השונים‪:‬‬

                                                                                                                ‫החיטה‬
 ‫החיטה היא הדגן השלישי הנפוץ ביותר בעולם אחרי האורז והתירס‪ ,‬בשל תכולת הגלוטן הגבוהה שבה ואיכותו של‬
 ‫הגלוטן‪ ,‬המקלים על תהליך הכנת הלחם‪ .‬קיימים עשרות אלפי זנים של חיטה‪ ,‬רובם מיועדים ללחם ולמוצרי מאפה‪,‬‬

                                                                                    ‫והשאר לפסטה (חיטת דורום) (‪.)8‬‬

                                                              ‫‪9‬‬
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15