Page 13 - פרוסות מידע
P. 13
פחמימות ודגנים מלאים
דוחן
דוחן הוא שם משותף לקבוצה של כ 500 -זני עשב חד -שנתי ,שלהם זרעים קטנים ,שאינם מכילים גלוטן .בארצות
המערב הדוחן מוכר יותר כמזון לציפורים ,אך במדינות העולם השלישי וביבשת אפריקה הוא משמש כרכיב עיקרי
בתזונת בני האדם .לדוחן יש קליפה קשה ,שיש להסירה לפני האכילה ( .)23הדוחן מכיל תרכובות פנוליות,
שמעניקות לו פעילות נוגדת חמצון ,והוא עשיר בזרחן ,בברזל ,בסידן ובוויטמינים מקבוצת .)9( Bבאפיית לחמים
הדוחן נפוץ כאחד ממגוון הדגנים במוצרים וכתוספת למעטה החיצוני של הלחם.
תירס
תירס הוא הגידול הנפוץ בעולם ,ובייחוד במדינות אמריקה .התירס משמש לייצור של כ 500 -מוצרי מזון שונים,
ובתעשיית המזון והמשקאות מפיקים ממנו .high fructose corn syrupמרכזיותו נובעת מכך שהוא בעל תנובת
גרגרים גבוהה ביותר ליחידת שטח ( .)24קמח תירס (קורנפלור) מורכב מהאנדוספרם ,ולכן מכיל לרוב בין 85% -75%
עמילן וכ 8%-6% -חלבון ( .)9התירס אינו מכיל גלוטן.
דורה
דורה ידועה גם בשמה סורגום .היא נחשבת כדגן מותאם לחולי צליאק בשל הקרבה שלה לתירס יותר מאשר לחיטה.
הדורה יכולה לשרוד בתנאי יובש קיצוניים ,מה שהפך אותה לדגן חשוב באזורים צחיחים ,כדוגמת מדינות אפריקה
ואסיה .זנים מסוימים של הדורה מכילים טנינים אשר משפיעים על היווצרות הטעם המר שבה .זמינות החלבון
והעמילנים נמוכה יותר ,אך יחד עם זאת ,תכולת החומצה הגלוטמית ,לאוצין ,אלאנין ,פרולין וחומצה אספרטית
גבוהות יחסית ( .)9הדורה משמשת להכנת מאכלים אתיופיים ,ביניהם הלחם האתיופי "אינג'רה".
12