Page 12 - פרוסות מידע
P. 12

‫פחמימות ודגנים מלאים‬

     ‫במחקר אחר השוו בין לחם שאור שיפון מלא ללחם לבן מחיטה מועשר בסובין שיפון‪ ,‬מבחינת השוואה על רמות‬
  ‫הגלוקוז‪ ,‬לאחר האוכל‪ ,‬בדם‪ .‬הלחם הלבן מחיטה‪ ,‬המועשר בסובין שיפון‪ ,‬השפיע במידה דומה‪ ,‬אך לא כמו השפעת‬

    ‫לחם השאור משיפון מלא על רמות הגלוקוז‪ ,‬בהשוואה ללחם לבן (‪ .)17‬פומפרניקל הוא לחם המשתייך לקטגוריית‬
       ‫לחמי השיפון‪ .‬זהו לחם המבוסס על מחמצת שאור ומוכן מתערובת של קמח שיפון ושיפון טחון באופן גס יותר‪.‬‬
     ‫מחקרים מצאו כי לחם זה הוא בעל מדד גליקמי נמוך‪ ,‬וערכי הגלוקוז והאינסולין לאחר אכילתו היו נמוכים באופן‬

 ‫מובהק‪ ,‬לעומת לחמים העשויים מחיטה (לחם לבן‪ ,‬לחם מלא ולחם דגנים מלאים)‪ ,‬בקרב חולי סוכרת סוג ‪ .2‬יתרונות‬
 ‫הלחם מיוחסים לעמילן העמיד שיש בו‪ ,‬מבנה יציב‪ ,‬שעשוי להגן על הדגן מפני הידרוליזה‪ ,‬ובהתאם לכך לספק יתרון‬

                                                                                                            ‫בפירוק (‪.)14‬‬

                                                                                                                    ‫אורז‬

     ‫משמש מזון עיקרי אצל מחצית מאוכלוסיית העולם‪ .‬האורז מכיל יותר עמילן ביחס לדגנים אחרים‪ .‬קיימים סוגים‬
   ‫שונים של אורז‪ ,‬המסווגים על פי רוב‪ ,‬לפי צורת הגרעין (‪ .)18‬האורז פופולרי במיוחד בעקבות הטעם הניטרלי שלו‪,‬‬

     ‫הצבע הלא מוגדר ותכולת החלבונים ההיפואלרגניים‪ .‬האורז משמש מקור לעמילן‪ ,‬כקימוח בתהליכי ייצור והכנת‬
               ‫בצקים המיועדים למילוי (כגון כיסוני דים סאם)‪ .‬האורז יכול להיות דגן בסיסי בדיאטה נטולת גלוטן (‪.)9‬‬

                                                                                                          ‫שיבולת שועל‬

  ‫עשירה בסיבים מסיסים מסוג בטא גלוקן‪ ,‬שנמצאו כבעלי השפעה חיובית בהורדת רמות כולסטרול בדם (‪( )20‬ואלו‬
 ‫משמשים כתוסף בעת העשרת לחם בסיבים)‪ ,‬פוליפנולים‪ ,‬זרחן‪ ,‬ויטמין ‪ B1‬ומגנזיום‪ .‬שיבולת השועל מכילה דגן מלא‪,‬‬

      ‫שכן לרוב לא מפרידים בין הגרעין לסובין במהלך העיבוד (‪ .)19‬אפשר להמליץ לחולי סוכרת עם דיסלפידמיה על‬
                                             ‫צריכת שיבולת שועל כחלק מההמלצות לשיפור ערכי השומנים בדם (‪.)16‬‬

‫השימוש בשיבולת שועל בקרב חולי צליאק שנוי במחלוקת‪ ,‬וזאת עקב דיון הקיים על הרעילות של הדגן (‪ .)9‬מחקרים‬
     ‫מראים כי שיבולת שועל "טהורה"‪ ,‬שגודלה בסביבה נקייה מדגנים שונים המכילים גלוטן‪ ,‬ושבתהליך הייצור שלה‬

 ‫השתמשו במכונות שלא שימשו לייצור דגנים אחרים‪ ,‬עשויה לסייע לחולי צליאק להעלות את צריכת הסיבים ולהשיג‬
 ‫את ההמלצות לצריכת ויטמינים ומינרלים רבים‪ .‬כיוון שהזיהום מדגנים אחרים נפוץ במיוחד‪ ,‬ממליצים להימנע ממנה‪.‬‬
‫נוסף על כך‪ ,‬בשיבולת שועל יש מינון נמוך של רכיבים‪ ,‬שנמצאו כמפעילים תאי ‪ T‬של מערכת החיסון במערכת העיכול‬

   ‫ליצירת תגובה אוטואימונית‪ .‬שני גורמים אלו הופכים את ההמלצות לצריכת שיבולת שועל להיות לא חד משמעיות‬
                                                                                                  ‫עבור חולי צליאק (‪.)21‬‬

    ‫מאמר נוסף‪ ,‬שפורסם ב ‪ ,Journal of Parenteral and Enteral Nutrition‬מציג מסקנות דומות‪ .‬שיבולת שועל לא‬
       ‫מזוהמת יכולה להוות דגן מתאים בעבור חולי הצליאק‪ .‬אך יחד עם זאת‪ ,‬נמצאה בקרב חלק מן החולים‪ ,‬תגובה‬
       ‫חיסונית על ידי תאי ‪ T‬לשיבולת שועל‪ ,‬מה שעשוי להוביל לתגובה אלרגית‪ .‬חולים אלו ידווחו על כאבי בטן ועל‬
                                                                                                  ‫נפיחות לאחר האכילה‪.‬‬

    ‫לסיכום‪ ,‬אין הנחיות באשר לאופן שבו אפשר יהיה לזהות את החולים שעלולים לסבול מאלרגיה לשיבולת השועל‪.‬‬
 ‫וכיוון שיתרונותיה התזונתיים גבוהים‪ ,‬הן מבחינת הסיבים והן מבחינת המיקרונוטריאנטים שבה‪ ,‬מומלץ לחולי צליאק‬

                                                            ‫לצרוך אותה בצורתה ה"טהורה"‪ ,‬כלומר הלא מזוהמת (‪.)22‬‬

                                                              ‫‪11‬‬
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17