Page 6 - פרוסות מידע
P. 6
ההיסטוריה של הלחם
מאז התקופה הפרהיסטורית הלחם היה מרכיב חשוב בתזונת האדם .הציידים והלקטים צרכו את דגני הבר בצורתם
הטבעית ,אך בשל הקושי לעכלם ,לא מוצה מלוא הפוטנציאל התזונתי הגלום בהם .בחלוף הזמן החלו בני האדם
לקלות את הדגנים ולטחון אותם באמצעות מכתש ועלי .הדגנים הטחונים בתוספת מים וייבוש בשמש או באפייה
על גחלים ,הפכו ללחם שטוח ודק ,שסיפק אנרגיה ,היה ערב לחך וקל לנשיאה וזה עודד את השימוש בו .המצרים
הקדמונים היו הראשונים שייצרו לחם שונה באמצעות שימוש במחמצת ,גוש בצק ,שתסס ותפח על ידי שמרי הבר
המצויים באוויר ובגרעיני החיטה ,כדי להתסיס את עיסת הבצק איתה עורבב (.)1
החיטה אפשרה לאורך הציוויליזציה את התפתחות החברה בערים ,מאחר שהייתה מהיבולים הראשונים שיכלו לגדל
ולעבד בקלות וגם לאחסנה לזמן ארוך (ִ .)2תרבות החיטה החל בערך בשנת 8500לפני הספירה ,יחד עם דגנים
נוספים :שיבולת שועל ,שיפון ושעורה.
לאורך השנים ,מיוון העתיקה ,האימפריה הרומית ,ימי הביניים ועד לעת החדשה היה הלחם מרכיב עיקרי בתזונה.
בשל חשיבות הלחם ,היה מקצוע האופה למקצוע נחשב שעבר בירושה.
העת החדשה הביאה איתה המצאות טכנולוגיות ,כמו פיתוח מנוע קיטור ,שאפשר טחינה עם הפרדה של הקליפה
מהגרעין ולישת בצק יעילה יותר .הפרדת הקליפה הובילה לאיבוד ויטמינים ומינרלים חשובים (כגון תיאמין וניאצין),
וייתכן שאף גרמה לעלייה בתחלואה .יחד עם זאת ,סוג הלחם הנצרך העיד על מעמד כלכלי .לחם לבן ,שעבר עיבוד
וטיהור באמצעות הטכנולוגיות החדשות שפותחו ,נחשב סמל סטטוס ולחם לעשירים ,בעוד הלחם הכהה נחשב סמל
לעוני .במהלך שנות ה 30 -של המאה ה ,20 -גילו מדענים כי הקמח המלא בריא יותר מהקמח הלבן בשל תכולת
הוויטמינים והמינרלים שבו ,ולכן הוחלט במדינות מסוימות להוסיף ללחמים הלבנים ברזל ,תיאמין ,ניאצין וסידן (.)1
במחצית השנייה של המאה ה 20-פותחו שיטות שונות להכנת הלחם וקיצור זמן הכנת הבצק ומשך האפייה ובד בבד
עם התפתחות המדע והמחקרים באשר להשפעות התזונתיות והבריאותיות שלהם ,החל שימוש בקמחים מסוגים
שונים ( .)1מבין הדגנים ,החיטה ,היא הדגן הנפוץ ביותר בעולם המערבי ,בשל תכולת הגלוטן ואיכותו הגבוהה דבר
שמקל על תהליך הכנת הלחם (.)3
5